Dijabetes i med

„Reči su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.“

Narodna

Mogu li dijabetičari da koriste med u ishrani i u kojoj meri? 



Health.india.com Ranije se smatralo da dijabetičari ne treba da konzumiraju med. Danas, nema striktnih zabrana. Novija istraživanja ukazuju na to da je med bolje rešenje u ishrani dijabetičara od šećera i drugih zamena za isti. Iz razloga što med ima nizak glikemijski indeks, pa ne podiže nivo šećera u krvi tako brzo kao šećer. Jedna supena kašika meda ima oko 17 gr. ugljenih hidrata. Veoma je kaloričan i sladji od šećera. Pa, ćete ga koristiti u manjoj dozi. Svakako se konsultujte sa svojim lekarom. Takodje, med kupujte kod proverenog medara.


American Diabetes Association tvrdi se da i šećer i med utiču na nivo šećera u krvi. Prilikom pravljenja plana ishrane, treba voditi računa o količini koja se unosi. Oni govore o zameni šećera veštačkim zasladjivačima, kojih ima puno vrsta ( aspartam, stevia, saharin…)


 Endokrinology and Metabolisam Centar Teheran, Iran, objavljeno u US National Librery of Medicine Radjeno je istraživanje uticaja prirodnog meda na težinu i biohemijske pokazatelje krvi kod dijabetičara. U pitanju je bilo 48 pacijenata dijabetesa tipa 2, koji su podeljeni u dve grupe. Jedna je dobijala u narednih 8 nedelja, oralno, svakodnevno, med. Kontrolna grupa, nije. Na početku i na kraju istraživanja, izmerena ima je telesna težina i uradjena analiza krvi.

Na kraju, nije bilo neke razlike u nivou šećera u krvi, izmedju ove dve grupe. Telesna težina, ukupni holesterol je smanjen u grupi meda, a povećan nivo hemoglobina A 1C . 

Rezultati ukazuju da konzumacija meda u 8 nedelja je pokazalo dobre efekte na težinu i lipide u krvi kod dijabetičara. Ipak,ovde, treba voditi računa, s obzirom da raste i hemoglobin A1C koji je u korelaciji sa porastom nivoa šećera u krvi.


Dijabetološki savez Srbije u članku govori o tome da je med dobar za dijabetičare i iznosi primer medara dijabetičara. Govori se o tome da je dijabetičarima dozvoljeno 50 gr. meda dnevno. Jedna kafena kašika ima 10 grama meda. Treba ga uzimati 4 do 5 puta (kafena kašičica) i to pola sata pre obroka ili dva sata posle.


Dr. Velija Zelija – Ašimi sa Klinike za endokrinologiju KCU Sarajevo se slaže da dijabetičari mogu konzumirati med, s tim do to bude prirodan med. Ona kaže da jedna kašika meda  će sa svim onim što se nalazi u medu, popraviti celokupno stanje dijabetičara.


Hrvatski stručnjak, dr. sc Janko Križanić, takodje smatra da je med dobar. 

– Sve sastavnice meda obogaćuju naš metabolizam s važnim, vitalnim tvarima. Nadalje, glukoza iz meda odličan je detoksikator i aktivator jetre! A, jetra je centralni organ našeg metabolizma! Samo zdrava jetra provodi poželjne, zdrave, procese u nama. Dijabetičarima su ti procesi trajno narušeni! Dakle, dijabetičari smiju uzimati med u manjim dozama! Med valja otopiti u ustima, pa tek onda progutati! (Mora se ostaviti vremena da enzimi, iz sline, počnu razgrađivati med, posebice šećere).

Kada je u pitanju vrsta meda, uglavnom se pominju bagremov i drugi svetliji medovi.

Med jeste bolji od šećera zbog svog sastava. Videti post Med – lekovita hrana

Elem, zaključak izvucite, svakako uz konsultaciju sa svojim lekarom, jer je svako priča za sebe.

,

  1. Оставите коментар

Постави коментар